Terug

Het verhaal van Annemieke, programmamanager Duurzaamheid

Al vrijwel mijn hele werkende leven ben ik met milieu en duurzaamheid bezig, ook toen het nog een hoog geitenwollensokkengehalte had. Ik heb de plek hiervan in de samenleving wel zien veranderen door de jaren heen. Vroeger waren we al blij als we mee mochten praten, nu is duurzaamheid vaak een van de leidende thema’s bij beslissingen.


Waarom is het belangrijk dat duurzaamheid meegenomen wordt bij beslissingen?

Onze samenleving is gericht op economische groei, daar wordt alles aan getoetst. Als we het financieel goed voor elkaar hebben, gaat het goed met Nederland. Ik denk dat dat uiteindelijk een te smalle manier van kijken is. Je moet ook kijken naar andere zaken die zorgen voor kwaliteit van leven. Denk bijvoorbeeld aan genoeg betaalbare duurzame energie, voldoende grondstoffen, biodiversiteit, schone lucht etc. .

Duurzaamheid is een voorwaarde voor onze levenskwaliteit en dat wordt gelukkig steeds breder gedragen. De energietransitie is dan ook vooral een sociale transitie. Daar zet ik me graag voor in op mijn werk en ook thuis, af en toe tot ergernis van mijn puberdochters.

Waarom hebben jullie nu een plek aan tafel gekregen?
Ik hou me vooral bezig met de regionale energiestrategie. Die richt zich op de inzet van duurzame energie, wind en zon, in Rivierenland. De oorlog in Oekraïne, minder gas uit Groningen, milieu, stijgende energieprijzen: het heeft er allemaal voor gezorgd dat we de afgelopen jaren anders naar energie zijn gaan kijken. We zien als samenleving steeds meer het belang van duurzame energie die dichter bij huis wordt opgewekt. De energietransitie is dan ook een van de leidende principes geworden in keuzes die we maken rondom wonen, werken en mobiliteit Er zijn nu veel partijen die samen met ons hierover mee willen denken en doen.

Wat willen jullie bereiken?
Samen met onze partners zetten we ons in voor een energietransitie waar zoveel mogelijk mensen voordeel van hebben en waarvan de inkomsten zoveel mogelijk in de regio blijven. We werken daarbij met een brede groep mensen samen in onze stuurgroep, heel erg fijn. De energietransitie is immers vooral ook een sociale transitie en daar hebben we iedereen bij nodig. We hebben vanaf het begin constructieve gesprekken gevoerd over slimme stappen die we met elkaar kunnen zetten in onze regio. Onze rol vanuit de regio is vooral dat we deze regionale samenwerking rondom energie zo goed mogelijk faciliteren

Wat betekent dat voor jouw werkplezier?
Het leuke aan mijn werk is dat het complexe en interessante vraagstukken zijn. Tegelijkertijd is ons RES-team klein en overzichtelijk, net als de organisatie Regio Rivierenland. Dat vind ik een hele fijne combinatie.