Verhalenoverzicht

Elyah heeft de smaak te pakken

12 november 2023

'Ik at een tijdje geleden paprikasambal met citroenijs en een dekseltje van zout. Dat moet je dan allemaal tegelijk in je mond doen en als je dat eet? Echt serieus bizar, zo lekker. Dat vind ik zo leuk aan koken,  je kunt producten op zoveel verschillende manieren bereiden. Zelfs met een zalm kun je een toetje maken, dat bedenk je toch niet als normaal mens. 

Door het koken heb ik nu een idee wat ik wil gaan doen met mijn leven. En dat is voor het eerst. Ik heb op flink wat scholen gezeten maar maakte nergens iets af, ik was vooral aan het blowen. Mijn eerste diploma heb ik afgelopen juni gehaald, bij de opleiding Koken in de Horeca, niveau 2. Voor mijn examen moest ik in 2,5 uur een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht maken. Dat ging goed en daar ben ik best trots op.

Het begon allemaal toen een vader van vrienden een horecatent begon en daarbij mensen zocht. Ik had helemaal geen ervaring, maar ben daar de keuken in gestroomd. Er stond een hele goede chefkok die mij de eerste kneepjes heeft geleerd. Daar heb ik veel aan gehad. Je hebt soms mensen nodig die je op weg helpen als je het allemaal even niet meer weet.

Katja was ook zo iemand. Zij is van het Doorstroompunt (RMC) en zij stuurde mij regelmatig uitgebreide appjes, zo van: ‘Wat ga je nu doen? Als je hulp nodig hebt, kun je me vinden en zus en zo.’ Zo bleven we in gesprek. Zij hielp mij om deze opleiding te vinden en wees me ook op een potje* dat er was voor het schoolgeld. De opleiding kostte  tweeduizend euro en ik kon dat niet zomaar neerleggen en mijn moeder ook niet. Katja hielp mij om een aanvraag te doen hiervoor en ik pakte dat met beide handen vast.

Nu wil ik door. Ik volg nu een langere opleiding van twee jaar, op niveau 4 mbo. En misschien ga ik daarna nog wel door naar de hogere hotelschool. Tuurlijk, op sommige punten moet ik nog wel mijn motivatie vinden, maar als je kijkt hoe ik er nu in sta en hoe ik er vroeger in stond? Echt heel anders. Nu weet ik in ieder geval wat ik wil, ik heb een plan.

Ik word gewoon heel blij van smaken proeven, ervaringen opdoen. Als ik bijvoorbeeld naar de visboer ga en ik zie allerlei namen die ik niet ken, dan word ik daar gewoon heel enthousiast van. Er is zoveel variatie, zoveel creativiteit en nog zoveel te ontdekken. Daar ga ik de aankomende jaren mee aan de slag. Want uiteindelijk moet je het zelf doen, anders kom je er niet.'

 

*Het potje waar hij naar verwijst is van  het RMT. Elyah kwam daarvoor in aanmerking o.a. omdat de specifieke maatwerk-opleiding die hij volgde het meest passend was in zijn situatie en niet op een andere manier vergoed werd.