Nieuwsoverzicht

Twee jaar na de nieuwe Wet Inburgering

26 februari 2024

‘Wat was het een zware bevalling, de start van de nieuwe Wet Inburgering,’ verzucht een van de aanwezigen. ‘Het was best chaotisch,’ beaamt een ander. Alle sprekers zijn het erover eens, we hadden een moeizame start. Maar kijk dan waar we nu staan, al zoveel verder!   


Trots
Lisanne van het ROC Rivierenland: ‘Ik ben trots op de stappen die we samen hebben gezet. We hebben elkaar niet losgelaten en werken nu goed samen. Ik ben ook trots op Z-route die specifiek is ingericht voor jongeren, een intensief traject waarin we ook met aanvullende vaardigheden aan de slag gaan. Donderdag is de eerste les van deze pilot, echt mooi.’

‘Het was en is niet altijd makkelijk,’ vult Jose Wortelboer van Werkzaak aan, ‘om met zoveel partijen en zoveel gemeenten samen te werken. Maar dankzij de huidige korte lijntjes, ontstaan er nu mooie nieuwe dingen in de regio. Een volgende wens zou bijvoorbeeld nog een intensief opleidingstraject zijn voor hogeropgeleiden.’

Jaco te Morsche van Welzijn Rivierstroom laat zien dat hoe de grote wetswijziging uiteindelijk heel concreet wordt in fietslessen, taaltafels en een wereldkeuken. In de dorpen waar mensen wonen, daar gebeurt het.

Allerlei Rivierenlandse partijen rondom inburgering kwamen vandaag samen in De Pluk om elkaar te ontmoeten, te leren van elkaar en te leren uit het land.

Leren van het land
Voor dat laatste hadden we Zeycan Sahin uitgenodigd van Divosa. Zij liet ons o.a. best practices zien uit de rest van het land, bijvoorbeeld hoe onderwijs en participatie in de Z-route elkaar zo goed mogelijk versterken. Elke regio loopt tegen dezelfde knelpunten aan en het is goed om te leren van elkaars pilots en oplossingen.

Ook praatte ze ons bij over landelijke actualiteiten en komende ontwikkelingen, zoals individuele aanvragen voor verlenging van de inburgering. Haar oproep om te blijven samenwerken was niet aan dovemansoren besteed, de meerwaarde daarvan ervaren we dagelijks.