Nieuwsoverzicht

Op pad met Angga, financieel ontzorger

15 januari 2024

In een groen dorpje in Zaltbommel woont sinds kort een gevlucht Oeigoers gezin. Angga Nanlohy-Matitaputty, financieel ontzorger bij Team Inburgering, bezoekt hen vandaag voor de eerste keer. De Oeigoerse vrouw verwelkomt ons samen met haar dochter van 17 en haar kleinzoon in haar huis, waar we ons direct in een andere wereld wanen.  

Nadat we zijn ontvangen met een kopje thee, belt Angga de Oeigoerse tolk. Hij stelt zich aan beide partijen voor en daarmee kan het gesprek beginnen. Sociom heeft de huisvesting en eerste praktische dingen geregeld en Angga pakt de financiële begeleiding nu verder op.
‘Mag ik uw gegevens inzien?,’ vraagt Angga na een paar minuten.
‘Tama, tama,’ zegt mevrouw, wat de tolk vertaalt als ‘prima, goed.’

Stap voor stap loopt Angga vervolgens allerlei uitgaven en inkomsten met de vrouw door. Zijn alle toeslagen aangevraagd? Is de zorgverzekering geregeld? Wat is er gekocht met het inrichtingskrediet en wat moet nog aangeschaft worden? Angga logt in op de verschillende systemen en bespreekt wat zij en de Oeigoerse nog op moeten pakken. Intussen maakt ze ook een financiële maandbegroting.

‘Ik maak me zorgen om de reiskosten,’ geeft de vrouw vervolgens aan. Haar tienerdochter start binnenkort op de Internationale Schakelklas in Den Bosch. Dat is niet alleen een gedoe met twee bussen en een trein, maar ook een kostenpost die ze niet kan betalen.
‘Ik ga kijken of jullie in aanmerking komen voor bijzondere bijstand en wie dat met jullie op kan pakken, ’ antwoordt Angga. De Oeigoerse is zichtbaar opgelucht dat er iemand meedenkt.

Met de smaak van zelfgemaakte sushi én een aantal dingen om uit te zoeken, rijden we terug naar kantoor.  Als financieel ontzorger kijkt Angga zes maanden met het gezin mee naar de financien. 

‘Ik wil allereerst alle inkomsten en uitgaven geregeld en inzichtelijk hebben zodat we een sluitende begroting hebben.  Zo kunnen we zien wat de beschikbare ruimte maandelijks is en of alle betalingen naar wens verlopen,’ vertelt Angga op de terugweg. Ook zal ze de vrouw wegwijs maken in het (soms best ingewikkelde) Nederlandse financiële systeem met internetbankieren, eigen risico en toeslagen.

Zo kan zij hopelijk zonder schulden een veilige toekomst opbouwen in Nederland.

20231116 151950

Van het inrichtingskrediet heeft mevrouw haar spullen laten verschepen, in plaats van het hier te kopen. Onder andere dit prachtige tapijt wat al tientallen jaren in de familie zit.