Nieuwsoverzicht

Neveen verlaagt cultuurdrempel

17 april 2024

‘Waarvoor kun je terecht bij de woningbouwvereniging? Wanneer stap je op je buren af? Wat zijn ongeschreven en geschreven regels rondom wonen?’ Als je nieuw bent in Nederland is het goed om hier bij stil te staan.

Kleurrijk Wonen en Elkwelzijn organiseerden daarom een avond voor inburgeraars over wonen in Culemborg. Zij vroegen onze collega Neveen Dabbagh, cultuurverbinder bij Regio Rivierenland, om hen te helpen. Goed om zo samen op te trekken hierin!

Neveen, wat was jouw rol tijdens deze avond?

‘Ik was daar als tolk en cultuurverbinder. Via concrete casussen bespraken we verschillen tussen allerlei landen van herkomst en Nederland.

Wat is qua wonen een van de verschillen tussen bijvoorbeeld Syrië, jouw land van herkomst, en Nederland?

‘Mensen die in Nederland verhuizen, bellen vaak even aan bij hun nieuwe buren en buurtgenoten om zich voor te stellen. In Syrië is dat andersom, dan komt de buurt naar je toe om je welkom te heten.

Ook zijn er praktische verschillen. Zo is het in Syrië vrij gebruikelijk dat je BBQ’t op je balkon, maar mag dat in Nederland niet. Na tien uur ’s avonds klussen, ook zoiets. In sommige culturen is dit breder geaccepteerd dan in Nederland, waar het eigenlijk not done is. Het is goed om rekening te houden met dit soort verschillen. Deze avond helpt daarbij.’

Jij werkt bij Regio Rivierenland als cultuurverbinder, wat houdt dat in?

‘Mijn collega’s (inburgeringsconsulenten en financieel ontzorgers) vragen mij mee als er bijvoorbeeld ingewikkelde situaties zijn. Ik kan zowel bij de taal als bij de cultuur de drempels verlagen. Ik leg vanuit ervaring uit hoe het in Nederland werkt en bij wie ze terecht kunnen.

Ook kan ik naast mensen staan om ze gerust te stellen en te kalmeren. Mensen die gescheiden zijn van hun gezin, moeten vaak lang wachten tot zij weer bij elkaar kunnen wonen. Ik heb dat zelf ook meegemaakt en kan hen zeggen: ‘Het is zwaar, het is moeilijk, maar het is tijdelijk’.’