Nieuwsoverzicht

Een stukje bunker op kantoor

24 januari 2024

‘Door deze stalen deuren liep je de bunker in. Daarna kon je je in die douche afspoelen,’ wijst collega Ada van Wijk. In de kelder van ons kantoorpand laat ze ons de laatste restanten van een bunker zien. Drie mannen van de Oudheidkamer Tiel volgen haar op de voet. Zij verdiepen zich in de geschiedenis van Tiel en wilden graag onze werkplek bezoeken.

Vroeger huisde in en onder ons kantoorpand namelijk de Bescherming Bevolking (BB), opgericht om de bevolking in tijden van (nucleaire) oorlog te kunnen beschermen. Onze kantoorkelder blijkt nog allerlei tastbare herinneringen aan die tijd te hebben. Ada kan daar als oudgediende van alles over vertellen. Toen zij in 1986 begon bij Regio Rivierenland eindigde de BB haar taken. De bunker was toen nog volledig operationeel.

‘Kijk hier, op deze fietsen kon je tijdens een ramp zelf stroom opwekken,’ vervolgt ze. ‘En deze ketels zorgden ervoor dat de lucht schoongefilterd wordt.’ Achter kastdeuren komen allerlei panelen en technische installaties tevoorschijn. Ook de oude Bruynzeelkeuken uit die tijd staat er nog. De rest van de bunker is inmiddels gedemonteerd tijdens de verbouwing van het pand in 1999.

Ada is niet alleen ons levende geheugen, in haar huidige functie als archiefmedewerker draagt ze ook zorg voor het goed bewaren van de historie rondom besluitvorming en veranderingen.  

Als we weer de trap oplopen naar de begane grond, zien we nog één herinnering aan die periode: een gipsen plaat uit 1958 van een man die stoer op de voorgrond staat, terwijl de wereld achter hem in brand staat.