Nieuwsoverzicht

Eerste inburgeraars ontvangen MAP-certificaat

3 maart 2024

Een beetje nerveus waren ze wel, de inburgeraars die één voor één  de kamer binnenliepen. In een lang inburgeringstraject is dit gesprek toch een kleine mijlpaal. Voor ons was het ook bijzonder, want zij zijn de eersten in Rivierenland die de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) afronden onder de nieuwe Wet Inburgering.

Ze volgden de module aan het ROC-Rivor en als afsluiting hielden ze een soort oefen-sollicitatiegesprek met onze Inburgeringsconsulenten. Met hun CV, sollicitatiebrief en videopitch onder de arm kwamen ze goed voorbereid het gesprek in.

Toekomstdromen
Maria ondertekent certificaatCursist Maria vertelde enthousiast waarom ze in Nederland in de catering wil werken. In haar geboorteland werkte ze als kok en ze wil deze ervaring graag hier inzetten. Een andere cursist vertelde over zijn verleden als mediaverslaggever, zowel voor als achter de schermen. Ter oriëntatie op het Nederlandse werkveld liep hij een dag mee met de Lokale Omroep.

‘Iedereen begon wat gespannen, maar naarmate het gesprek vorderde begonnen ze te stralen. Ze vonden het leuk om te vertellen over de ervaring die zij als professional meebrengen,’ vertelt inburgeringsconsulent Merel. ‘Ik vond het ook mooi om te zien hoe goed we dit gesprek al in het Nederlands konden voeren,’ vervolgt ze. ‘Ze zijn natuurlijk nog volop bezig in hun B1- taaltraject, maar de vooruitgang is nu al enorm.’

Werk zoeken en werk vinden
In de MAP-module leren inburgeraars hoe je in Nederland werk zoekt en vindt. Zo waren sommige cursisten bijvoorbeeld niet gewend om een sollicitatiebrief te schrijven. In hun geboorteland belde je het bedrijf voor een kennismakingsgesprek als eerste stap richting werk.

Deze module maakt de stap richting betaald werk makkelijker. Maria en de overige cursisten tekenden dan ook met recht trots hun behaalde certificaat.