Achter iedere jongere die door een leerplichtambtenaar wordt gesproken, is al veel werk verzet door het administratieteam. Esin, Kelly en Ine vormen samen dit team en zijn het onmisbare fundament van de leerplicht.
In de basis
Als een school meldt dat een leerling veel afwezig is, komt de administratie als eerste in actie. ‘Wij doen het voorwerk,’ legt Esin uit. ‘We vragen aanvullende informatie op bij scholen, verzamelen verzuimoverzichten en zorgen dat het dossier compleet is. Pas dan kan de leerplichtambtenaar aan de slag.’ Ook het versturen van brieven en proces-verbalen naar bijvoorbeeld HALT of het OM is een taak van het team. ‘De leerplichtambtenaar stelt de brief op, wij zorgen dat die daadwerkelijk bij de leerling en/of ouder/verzorger en (eventueel) bij de mentor/school terechtkomt,’ zegt Ine.
Breder dan je denkt
Maar het werk is veel breder dan dat. Ze houden zich ook bezig met absoluut verzuim – jongeren die niet staan ingeschreven op een school – en met (vaste) vrijstellingen. Ze staan ouders en scholen te woord, ondersteunen bij dossiervorming, controleren gegevens en zorgen dat jongeren niet uit beeld raken bij een verhuizing. Ine vertelt: ‘We zorgen dat de processen blijven lopen. Als iets blijft liggen, bellen wij bijvoorbeeld zelf met het OM.’
Wat hen drijft? ‘Ons werk is grotendeels achter de schermen, maar het is mooi dat je er jongeren mee helpt, hun hele gezin eigenlijk,’ zegt Kelly.
Complexe casussen vragen zorgvuldige administratie
De casussen zijn in de loop van de jaren complexer geworden, met steeds meer zorgvragen. Dat vraagt om goede samenwerking binnen het hele leerplichtteam én met ketenpartners als wijkteams en zorginstanties. En dat benadrukt nog meer het belang van goede administratie, zodat alles aan de achterkant klopt. ‘Gelukkig hebben we sinds een paar jaar een goed Jeugdvolgsyteem (JVS) waardoor het overzichtelijk blijft wie wanneer contact heeft gehad,’ vertelt Esin. Veel gaat geautomatiseerd en dat maakt het makkelijker.
Verbinding
Naast het dagelijkse werk steken ze ook tijd in verbinding met scholen. Afgelopen jaar bezochten ze scholen om beter contact te krijgen met de administratie. ‘Zo begrijpen we elkaar beter en kunnen we sneller en vollediger handelen,’ vertelt Kelly. ‘Want als iedereen goed samenwerkt, is dat beter voor jongeren.’