‘Toen ik voor het eerst in de bibliotheek van de TU Delft rondliep, dacht ik: ‘Dit is de hemel. Al die boeken, al die onderzoeken en ik heb er gewoon toegang toe.’ Voor een technisch iemand zoals ik was dat gewoon fantastisch.
Als je mij toen had verteld dat ik ooit in het sociale werkveld zou werken, had ik je nooit geloofd. En toch werk ik nu met heel veel plezier als consulent Inburgering.’
Sarab Hamel was natuurkundige in Irak en vluchtte ongeveer 20 jaar geleden naar Nederland. Ze vertelt via welke route zij ambtenaar bij Regio Rivierenland is geworden: ‘Toen ik in Nederland kwam, ging ik naar de TU Delft voor mijn master Fysics. Ik was elke dag aan het studeren maar merkte tijdens mijn scriptie dat mijn twee kinderen mij meer nodig hadden. Met pijn in mijn hart stopte ik. Toen ging ik aan de slag als ouderconsulent bij de scholengemeenschap van mijn kinderen. Eerst vrijwillig, later betaald. Via die eerste baan rolde ik het sociale werkveld in.
De overstap van een technisch vak naar een sociale loopbaan is echt heel groot. Als je werkt met mensen moet je het lef hebben om te kijken naar een ander zoals hij is. Jij hebt niet de wijsheid in pacht. Dat vraagt om doorvragen en met een open mind gesprekken in gaan. Het is zo anders dan de natuurkundige wereld waarin veel meer vaste kaders zijn, regels en wetten. Maar die open blik maakt het ook zo interessant.
Na verschillende functies in het sociaal domein werk ik nu voor het eerst in dienst van de overheid. Ambtenaar dus. Die overstap viel eigenlijk reuze mee, want Team Inburgering voelt voor mij als een welzijnsteam binnen de overheid. Mijn twee grote overstappen heb ik al gehad: Van techniek naar sociaal en van Irak naar Nederland.
In mijn werk als inburgeringsconsulent kom ik veel mensen tegen die in een overstap zitten. Sowieso van land en vaak ook van loopbaan. Een vrouw die ik begeleid, vertelde huilend dat zij eerst hoogleraar was en nu weer op nul moet beginnen. Ik probeer dan te troosten en hoop te geven. Opnieuw beginnen is eng. Dat herken ik, ik zat ook in die situatie. Maar je kunt echt weer je plek vinden.
Meer verhalen Open Huis Regio Rivierenland