Hoe verloopt het traject.jpg

Hoe verloopt het traject?

Zo gaan wij te werk


Je kunt je vrijwillig bij ons melden of  je school doet dit. Je krijgt contact met een trajectbegeleider van het RMC. Mogelijk ben je gestopt met een opleiding en ben je dus voortijdig schoolverlater. Het kan ook zijn dat je nog wel op school zit, maar op zoek bent naar een alternatief.

Intakegesprek
Om je goed te leren kennen, voert de trajectbegeleider met jou een intakegesprek. Daarin wordt gevraagd naar je school- en werkervaring, maar ook naar de reden waarom je bent gestopt met je opleiding of iets anders wilt gaan doen. Ook kijkt de trajectbegeleider naar allerlei zaken die voor jou van belang zijn om goed te kunnen functioneren: je woonomstandigheden, inkomen, schulden, gezondheid en andere leefgebieden. En komen vragen aan de orde zoals: weet je al wat je wilt? En hoe denk je dat te kunnen bereiken? Welke hulp heb je daarbij nodig? Je wisselt met je trajectbegeleider telefoonnummers, e-mailadressen en andere belangrijke gegevens uit om samen goed te kunnen communiceren.

Beroepskeuzetest
Als je niet precies weet wat je wilt, dan kun je bij het RMC een beroepskeuzetest doen. Dat kan bij ons op kantoor, maar soms ook bij je thuis. Je trajectbegeleider kiest de test die het best bij je past: dat kan een plaatjestest zijn, als je bijvoorbeeld niet zo goed kunt lezen of dyslectisch bent. Meestal zal gekozen worden voor een vragenlijst, waar je vragen krijgt die te maken hebben met je interesses (wat vind je leuk of juist niet?) en je competenties (welke vaardigheden heb je?). Na het maken van de test volgt er een nieuwe afspraak waarin je trajectbegeleider de test met jou bespreekt. Hierna krijg je een rapportage van de testuitslag.

Stappenplan
Samen met je trajectbegeleider maak je een stappenplan:
• Welk beroep wil je kiezen?
• Wat is ervoor nodig om dat vak uit te kunnen oefenen?
• Hoe kun je dat bereiken?
• Wat kun je zelf allemaal regelen en waarbij heb je hulp nodig?

Wanneer ben je klaar?

 

Het traject bij het RMC duurt totdat je bij een opleiding bent aangemeld en ook bent toegelaten. Nadat je daadwerkelijk bent gestart, zal de trajectbegeleider na enige tijd nog een keer contact met je opnemen om te vragen hoe het gaat met jou en je opleiding.