Nieuws.jpg

Speerpunt Recreatie & Toerisme Nieuws

20 september 2022
Overhandiging Betuwepadgids.png

In onze mooie regio met bloeiende bloesems en slingerende rivieren was nog geen meerdaags streekpad. Het Betuwepad brengt daarin verandering. Hij is al even te bewandelen en op donderdag 8 september overhandigde Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) het eerste exemplaar van de wandelgids aan Peter van 't Hoog (gedeputeerde Provincie Gelderland).

Mede mogelijk gemaakt door Regio Deal en RIF
De regio Rivierenland heeft vanaf nu een prachtige meerdaagse wandelroute. Deze ‘kersverse’ streekroute heet Het Betuwepad. De route begint en eindigt bij het station in Tiel en is 146 kilometer lang. Het is een grote, rondgaande wandelroute door de Betuwe, de fruittuin van Nederland. De route is op te splitsen in kleinere etappes, zodat wandelliefhebbers er een meerdaagse tocht van kunnen maken. De route doorkruist de gemeenten Tiel, Buren, West Maas en Waal, Neder-Betuwe en West Betuwe. Hij is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland, de Regio Deal FruitDelta Rivierenland en het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland.

Samenwerking over gemeentegrenzen heen
Op 8 september 2022 overhandigde, Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet, het eerste exemplaar van de wandelgids van het Betuwepad aan de Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog en wethouder Rutger van Stappershoef van West Betuwe. Dat gebeurde in de boomgaarden van GRUUN in Ommeren. De wethouder neemt het ambassadeursstokje over van Jan de Boer, voormalig burgemeester van gemeente Buren en initiatiefnemer van de streekroute. Van Stappershoef: “Dankzij een goede samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten, provincie en Wandelnet is de regio een gevarieerd wandelpad rijker. Een sprekend voorbeeld van samenwerking over gemeentegrenzen heen. Het is een prachtig ‘parelsnoer’ geworden dat alle unieke parels in de regio verbindt. De route verrast zowel inwoner als bezoeker.” Ankie van Dijk vult aan: “Het Betuwepad geeft de wandelaar toegang tot de fruittuin van Nederland. Het is een mooie aanvulling op het bestaande wandelnetwerk van 12.000 kilometer.”

Stimulans voor meerdaags toerisme regio
Het Betuwepad ontving in 2020 een bijdrage uit het RIF van FruitDelta Rivierenland en werd ook gesteund door de Regio Deal FruitDelta Rivierenland. Burgemeester Van Neerbos van West Maas en Waal en speerpuntvoorzitter Recreatie en Toerisme van Regio (FruitDelta) Rivierenland: “Het Betuwepad is een toeristische aanwinst in onze prachtige streek. Het stimuleert het meerdaags toerisme en draagt bij aan de ambities van ons regionale Speerpunt Recreatie & Toerisme. De wandeling is op te splitsen in twaalf dagwandelingen en heeft een koppeling met erfgoedlocaties en ondernemers die in de nabijheid van de wandelroute gevestigd of te bezichtigen zijn, zoals musea en monumenten, horeca, recreatie en overnachtingsmogelijkheden. Het wandelpad is een beleving op zich en verbindt toeristische belevingen langs de route.”

Uitstekende bereikbaarheid
De wandeling start en eindigt bij station Tiel, de Fruitstad aan de Waal. De Tielse wethouder Carla Kreuk van onder meer Recreatie en Toerisme: “Vanuit heel Nederland is Tiel uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Van hieruit kunnen wandelliefhebbers onze regio gaan ontdekken en hun hart ophalen aan het fantastische landschap.” Hiervoor hoeven de wandelaars allen maar de geel-rode markeringen te volgen waarmee het Betuwepad in beide richtingen is bewegwijzerd. Een nieuwe groep enthousiaste vrijwilligers heeft hiervoor veel werk verzet.

Kortingsactie Wandelgids
Voor de lezers van onze nieuwsbrief en website biedt Wandelnet de Wandelgids met korting aan. Als u via hun webwinkel de gids bestelt kunt u de couponcode Flipje invullen. Dan betaalt u slechts  € 15,00 incl. verzendkosten (normaal € 21,34). Deze actie loopt t/m zondag 16 oktober.

Foto: Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) overhandigt de eerste exemplaren van de Betuwepadgids aan gedeputeerde Peter van ’t Hoog (rechts) en wethouder Rutger van Stappershoef (links) van de gemeente West Betuwe © Wandelnet - Luuk Gijselhart

Meer nieuws in Speerpunt Recreatie en Toerisme

Nieuwsarchief