Nieuws.jpg

Nieuwsarchief

3 maart 2014

Opplussen op snijvlak WMO en wonen

Margreet-Pethke-480.jpg

Uitgangspunt van het project Opplussen van de tien gemeenten van Regio Rivierenland is dat mensen als ze ouder worden, thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor kun je de woning met kleine, simpele aanpassingen gerieflijker, gemakkelijker en ook veiliger maken. Het initiatief van Regio Rivierenland dat met geld uit het Regiocontract wordt gefinancierd sluit aan bij landelijk beleid en wordt in alle Rivierenlandse gemeenten uitgerold.

Kleine aanpassingen sorteren veel effect
Margreet Pethke, projectleider van het project en werkzaam bij het Regiokantoor van Regio Rivierenland vertelt over de opstart en doel van het project. “Het project loopt nu in West Maas en Waal, Maasdriel en Zaltbommel volgen in april. Daarna zijn de gemeenten boven de Waal aan de beurt. Al hebben bijvoorbeeld Geldermalsen of Culemborg al van die activiteiten. Het gaat er vooral om de bevolking van 50-plus ervan bewust te maken dat ze niet meer automatisch naar een verzorgingshuis zullen gaan. Door ze nu al met kleine aanpassingen in hun huis voor te laten sorteren daarop, kun je het leven aangenamer maken. En vooral ook voorkomen dat zich in de woning ongelukken voordoen. Dat is belangrijk voor straks, maar ook voor nu: de vijftigers in de streek zijn vaak de mantelzorgers, je wilt niet dat ze iets overkomt.

Test voor mogelijke aanpassingen
In West Maas en Waal zijn ze nu met een campagne begonnen: er liggen overal folders, er was een voorbeeldhuis ingericht en we hielden een voorlichtingsmarkt. We vertellen de vijftigplussers dat ze op internet de Gelderse Huistest kunnen doen. Met die test, die op de site van de gemeente staat, loop je je huis door op punten die je aan kunt passen. Aan het eind zie je wat je kunt doen en desgewenst staan de bedrijven die je kunnen helpen erbij. Er is ook een bescheiden subsidie mogelijk, per gemeente is er 10.000 euro voor uitgetrokken.

Gemeenten trainen adviseurs
In elke gemeente trainen we vrijwillige huisbezoekers die woningen gaan bekijken, de huistest doen en advies kunnen geven. De gemeentelijke ambtenaren in de regio die ermee bezig zijn vergaderen erg weinig, het is een doe-kwestie. We zijn het project begonnen met een grote bijeenkomst voor alle ambtenaren samen. We deden dat in een Grand Café-setting, daar zorgden we ervoor dat ze heel gericht informatie kregen en met elkaar in gesprek raakten. Doordat we elkaar als groep ambtenaren weinig zien, denkt iedereen tevoren goed na en komt met vragen als we wél bijeenkomen. Ik zie veel enthousiasme in die groep. Het is een mooi project op het snijvlak van wmo, wonen en zelf doen.”

Contactgegevens

Binnenkort meer.

Nieuwsarchief