Nieuws.jpg

Nieuws

3 maart 2014

Breedband als algemene nutsvoorziening

looijen-en-zondag-480.jpg

Kun je een hele gemeente aansluiten, ook het buitengebied, op snel internet? De Rivierenlandse gemeenten bekostigen een onderzoek hiervoor uit het Regiocontract met een bijzondere invalshoek: snel internet als nutsvoorziening, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Han Looijen en Kees Zondag werken samen met Regio Rivierenland aan de beantwoording van die vraag.

 Zaltbommel als regio zelfde wensen
Kees Zondag heeft het project, waarvoor nu een onderzoek loopt, namens de tien gemeenten van de Regio in portefeuille. “Voor het Regiocontract hebben we uitgesproken snel internet in het hele rivierengebied te willen uitrollen. De gemeenteraad van Zaltbommel heeft diezelfde wens, waarop we beide ambities op elkaar hebben gelegd. Je moet goed uitzoeken welke juridische obstakels je kunt tegenkomen, hoe je het idee financiert komt later.

Inwoners kunnen zelf beslissen
Vervolgens moet je wel ergens beginnen en dat wordt dus Zaltbommel. We hebben dicht bebouwd gebied, dertien kernen, dus ook veel buitengebied. Commerciële partijen willen graag je stad bekabelen, maar in het buitengebied hebben ze geen zin, daar zit hun verdienste namelijk niet. En wat als je het als een nutsvoorziening ziet, zeiden wij? Als riolering, electriciteit of telefoon? Die vraag zoeken we uit. De overheidsdiensten bieden we op die kabel gratis aan, al het overige is aan de burger.”

Rol lokale overheid cruciaal
Han Looijen gaat het eveneens om de voorziening. “De inhoud, daar gaan we niet over. De burger moet zelf een contract afsluiten met een provider. Maar in de komende jaren zullen steeds meer gemeentelijke diensten via internet verlopen. En ook in de zorg is er behoefte aan diensten via breedband te verlenen. De rol van de lokale overheid zien we daarin als cruciaal. Laat je een commerciële partij toe, dan creëer je een monopolist in je gemeente, die pikt de krenten uit de pap en laat het buitengebied leeg. Terwijl daar veel bedrijven zitten en mensen wonen.

Provincie geïnteresseerd in Rivierenlands initiatief
Wat wij willen is overal standaard glasvezel neerleggen, de initiële investering doen en daarvoor de burger aanslaan. Betalen moeten ze nu toch ook. In wat voor vorm je zo’n voorziening dan lokaal of regionaal regelt, moet nog worden bedacht. Maar we werken er als regio nu samen aan, en het provinciebestuur kijkt belangstellend mee.”

Contactgegevens

Contactgegevens vindt u onder elk persbericht.

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met:
Marijke Toorman
(Communicatie Regio Rivierenland)

e: mtoorman@regiorivierenland.nl
t: (0344) 63 85 55

 

Nieuwsarchief