Nieuws.jpg

Bestuur & Organisatie Nieuws

25 augustus 2022

Stap verder naar circulaire textielindustrie in Rivierenland

pexels-alexander-grey-4049148.jpg

Een circulaire textielindustie in Rivierenland, dat is het doel van publieke en private partijen die zich hebben verenigd in Cirtex. Mede dankzij de financiële impuls van de Regio Deal FruitDelta Rivierenland konden zij in een pilot verkennen hoe dit er in de praktijk zou uitzien. 

Wat laat de pilot zien?
De pilot laat zien dat het Cirtex-concept werkt, en significante opbrengsten realiseert:

  • Controle over de verwerkingsketen van textiel
  • Bijdragen aan circulariteit
  • Minder transportkilometers met ingezameld textiel
  • Werkgelegenheid voor mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt
  • Verbeteren van de opbrengst van het ingezamelde textiel

In dit filmpje zie je hoe dit er uitziet in de praktijk.  

Aanvraag REACT EU-subsidie
De pilot smaakt dus naar meer. Daarom hebben de partijen REACT EU*-subsidie aangevraagd om verder te testen op concrete haalbaarheid. Deze subisidie is toegekend en daarmee kan er verder worden gewerkt aan het realiseren van Cirtex.  

Waarom circulaire textielverwerking?
De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. In de productie ervan, maar zeker ook omdat textiel uiteindelijk wordt weggegooid. In onze regio Rivierenland wordt ruim 1,8 miljoen kilo textiel ingezameld. Een enorme hoeveelheid. Een goed georganiseerde keten voor circulair textiel beperkt de hoeveelheid textielafval uit de regio tot een minimum, bespaart transportkosten en levert maatschappelijke meerwaarde op.

*) REACT EU staat voor 'Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe' oftwel de herstelbijstand voor cohesie en de regio's van Europa. Dit is een uitbreiding van de crisisrespons- en crisisherstelmaatregelen van het corona-investeringsinitiatief (CRII) en het corona-investeringsinitiatief plus (CRII+) en is gekoppeld aan het herstelplan voor de lange termijn. Het programma steunt investeringsprojecten die de crisisherstelcapaciteit bevorderen en bijdragen tot een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de economie, met inbegrip van steun voor het behoud van banen, regelingen voor werktijdverkorting en steun voor zelfstandigen.

 

Nieuwsarchief