Nieuws.jpg

Bestuur & Organisatie Nieuwsarchief

30 maart 2022

Congres Arbeidsmigranten: 10 mei 2022

arbeidsmigranten.jpg

De Provincie Gelderland en Regio Rivierenland organiseren het Congres Arbeidsmigranten Regio Rivierenland. Dit is speciaal voor werkgevers, uitzenders, huisvesters, maatschappelijke organisaties, gemeentevertegenwoordigers én arbeidsmigranten.

Onmisbaar
Arbeidsmigranten zijn niet meer weg te denken uit de Rivierenlandse economie en samenleving. Ze zijn onmisbaar in transport en logistiek en in agribusiness, vooral in fruitteelt en laanboomteelt. Maar ook in de (voedings)industrie en bouw. Dus of het nou gaat om aardbeien of een internetpakketje, arbeidsmigranten hebben er vaak een rol in.

Werken én wonen
In Rivierenland werken naar schatting 15.000-25.000 arbeidsmigranten, zo'n 6-10 procent van de inwoners. De meesten van hen via een uitzendbureau, een deel is in dienst bij werkgevers in de regio. Ze doen seizoensarbeid en ook werk voor langere tijd. Daarmee zijn ze belangrijk voor de economische ontwikkeling van de regio. En daarnaast zijn ze ook inwoners van de gemeenten in de regio.

Kwetsbare positie
De gemeenten zien het als hun verantwoordelijkheid om alle inwoners een prettig leef- en werkklimaat en goede huisvesting te bieden. De werkelijkheid is weerbarstiger. Door tekorten aan goede en betaalbare huisvesting en afhankelijkheid van verschillende partijen hebben veel arbeidsmigranten een kwetsbare positie.

Ambities
De acht gemeenten in Rivierenland werken nauw samen om de woon-, werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. Samen met werkgevers, uitzendbureaus en huisvesters maakten ze een plan van aanpak. Daarmee zijn belangrijke stappen gezet. En nu komt het erop aan om de ambities daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Blijvende samenwerking, een sterk netwerk, betere beeldvorming en goede integratie; het zijn relevante thema's voor ons allemaal.

Praktische informatie congres

  • dinsdag 10 mei 2022
  • 13.00 tot 17.00 uur
  • De Pluk, Rijksstraatweg 64, 4191 SG Geldermalsen

Meer informatie volgt, maar aanmelden kan al via deze link

 

Nieuwsarchief