Nieuws.jpg

Projecten Nieuwsarchief

26 maart 2022

Opening eerste Pleintjes van Morgen

pleintje.jpg

Avri biedt elke gemeente in haar regio een Pleintje van Morgen aan. De eerste zes Pleintjes zijn geopend in de week van 7 maart.  Binnen het project Pleintje van Morgen onderzoeken Avri, OFN en Werkzaak Rivierenland hoe gescheiden ingezamelde grondstoffen herbruikt kunnen worden in straatmeubilair. Het project is onderdeel van het Regio Deal-project Circulaire Economie.

Wat is Pleintje van Morgen?
Pleintje van Morgen is een Regio Deal project waarin onderzocht wordt hoe grondstoffen uit gescheiden ingezamelde plastic verpakkingen, drinkpakken en blik (pdb) hergebruikt kunnen worden. Succesvol hergebruik van pdb kan een belangrijke stap worden in het sluiten van de keten op weg naar de regionale circulaire economie. Op deze manier wordt het herkenbaar dat we met schone grondstofstromen tot mooie producten kunnen komen en wordt circulariteit tastbaar. Daarnaast kan het produceren en plaatsen van modulair opgebouwde standaardproducten interessante werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Plastic afval wordt bloembak
De eerste producten hebben het daglicht gezien. Het gaat om straatmeubilair zoals bankjes, lantaarns, speeltoestellen, verkeersborden en bloembakken. Deze zijn gemaakt van gescheiden ingezameld pdb, in combinatie met textiel, hout en gft. De producten zijn samengevoegd tot het Pleintje van Morgen. Zo  ervaren de bezoekers in hun eigen omgeving het belang van afval scheiden en de bijdrage die zij zo kunnen leveren aan de circulaire economie.

Fijne plek met educatieve waarde
Voor de buurt is een Pleintje van Morgen een fijne verblijfsplek om even te zitten, een praatje te maken of de kinderen te laten spelen. Ze kunnen zich vermaken op het speeltoestel of het Duurzame Aart Bol spel spelen dat op de grote picknicktafel geprint is. Bezoekers kunnen zich verdiepen in de achtergrond van de producten en van het Pleintje van Morgen door de borden die op verschillende plaatsen op het Pleintje staan.

Samen sterk voor de regio
Avri levert grondstoffen voor de Pleintjes van Morgen uit het gescheiden ingezamelde afval van de eigen regio. OFN (leverancier van duurzame producten voor de buitenruimte) maakt met ketenpartners hiervan producten voor de openbare ruimte. Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt van Werkzaak monteren en plaatsen ze vervolgens.

De aanleg van de Pleintjes van Morgen is mede mogelijk gemaakt door Netwerkbeheerder Liander, Hoeflake Infratechniek, DonkerGroen en de Regio Deal FruitDelta Rivierenland. 

 

Over de Regio Deal FruitDelta Rivierenland

De ambitie van de Regio Deal is om de brede welvaart in Rivierenland te verbeteren op sociaal, ecologisch en economisch gebied. Door samenwerking van overheid, ondernemers, onderwijs, onderzoek en ondernemende burgers concreet vorm te geven, wil Regio Rivierenland een inclusieve, slimme en duurzame regio zijn en blijven. In de samenwerking staan 31 verschillende projecten in vier programmalijnen centraal. Met het project Betuws Plastic Circulair willen we producten maken van grondstoffen die bij onze inwoners vandaan komen. Het is dan ook essentieel dat deze grondstoffen schoon en zuiver zijn.

 

Nieuwsarchief