Nieuws.jpg

Nieuws

29 november 2021

Uitbreiding parkeerplaatsen op station Zaltbommel

Opening P en R Zaltbommel Posthouwer.jpg

Vrijdag 26 november opende wethouder Willem Posthouwer de vernieuwde fietsenstalling en de nieuwe P&R-parkeerplaats bij NS station Zaltbommel. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan uitbreiding van de oude fietsenstalling en het gereedmaken van een P&R-terrein bij station Zaltbommel.

Meer ruimte
Door de uitbreiding is er nu ruimte voor bijna 200 extra fietsen. Daarnaast biedt het P&R terrein bij de Oude Stationsweg gratis parkeerplek aan ruim 180 extra auto’s. 

OV stimuleren

Reden voor de uitbreiding voor zowel fietsers- als autoparkeerplaatsen, is dat de gemeente de keuze voor de fiets en het openbaar vervoer wil stimuleren. Een goede parkeerplaats op niet al te grote afstand is dan een must om vervolgens met het openbaar vervoer verder te reizen. Er wordt een toename verwacht in de behoefte om bij het station te parkeren, daar spelen de nieuwe parkeerplekkenop in.

Klimaatbestendig
Om de parkeerplaats ook tot een ‘groene plek’ te maken, is er een retentievoorziening aangelegd; dit is een brede ondiepe sloot waar bij hevige regenval het water in opgeslagen kan worden om overlast (elders) te voorkomen. Daarnaast liggen op de parkeerplaatsen zelf grasbetontegels. Dit zijn open betonnen tegels waar het gras doorheen kan groeien. Hierdoor kan het regenwater sneller weglopen in de grond. Ook zijn flink wat bomen en hagen op het terrein geplant. Dit geeft niet alleen een natuurlijke groene uitstraling, maar zorgt ook voor aangename verkoeling bij warmte als gevolg van de schaduwwerking. Tot slot zijn er zijn vier plekken waar elektrische auto’s tijdens het parkeren kunnen opladen. Hier kunnen in de toekomst nog vier plekken bijkomen als de behoefte toeneemt.

Samenwerken aan bereikbaarheid
De parkeervoorzieningen bij het station zijn gerealiseerd door de gemeente Zaltbommel in samenwerking met het Programma A2 Deil-Vught, NS en ProRail. Binnen het programma wordt op diverse plekken in de regio gewerkt aan het verbeteren van trein- en busstations. De verbetering bij het station Zaltbommel past ook binnen de acties die vanuit het Uitvoeringsplan Mobiliteit Regio Rivierenland worden gerealiseerd, met het doel de bereikbaarheid van en binnen de regio te verbeteren.

 Foto: Gerrit Groeneveld

Contactgegevens

Contactgegevens vindt u onder elk persbericht.

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met:
Marijke Toorman
(Communicatie Regio Rivierenland)

e: mtoorman@regiorivierenland.nl
t: (0344) 63 85 55

 

Nieuwsarchief