Nieuws.jpg

Nieuws

22 oktober 2021

Typisch Ecowijk Culemborg: realisatie permanente tiny houses

Bezoek Tiny Houses Culemborg.jpg

Bestuurders en beleidsambtenaren Wonen bezochten 14 oktober twee tiny houses-projecten in de wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg. Deze sociale en duurzame projecten zijn tot stand gekomen door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen gemeente Culemborg, bewoners en het Culemborgse bouwbedrijf Van Dillen.

De projecten
Eén van beide projecten, het Twijgenhof, is voor de zomer opgeleverd. Dit is een buurtje met acht tiny houses (twee-onder-een-kap). Project Het Kwintet wordt zeer binnenkort opgeleverd en bestaat uit vijf vrijstaande tiny houses. De woningen waren ook te zien in de uitzendingen van de recent uitgezonden NPO tv-serie ‘Typisch Ecowijk Culemborg’.

Permanente bewoning
De meeste tiny houses in Nederland zijn off-grid: tijdelijke woningen op wielen, die niet aangesloten zijn op riool of elektriciteit. Permanente tiny houses, zoals nu in Lanxmeer gebouwd worden, zijn nieuw. Meer weten over de wijk EVA-Lanxmeer en de projecten die er gerealiseerd worden? Bekijk de website van de bewonersvereniging EVA-Lanxmeer. 

Betaalbaar
De tiny houses staan voor een kleine voetafdruk en duurzaam leven en sluiten goed aan bij de filosofie achter de ecologische wijk Lanxmeer. Daarnaast bieden tiny houses ook starters en mensen met een beperkt budget de kans om een betaalbare woning te vinden in de wijk.  

Druk op de woningmarkt
Culemborg is een van de gemeenten in Rivierenland met een grote druk op de woningmarkt; er is veel vraag vanuit de Randstad en dan met name de aangrenzende regio Utrecht (mede door de goede bereikbaarheid per auto en per spoor). De gemeente is dan ook in het Actieplan Wonen van Provincie Gelderland expliciet genoemd als gemeente met een enorme druk en een belangrijke opgave. Creatieve oplossingen als tiny houses helpen deze druk verlichten. 

Een ander mooi voorbeeld van een creatieve woonoplossing is de verbouwing van de school in Appeltern

 

Contactgegevens

Contactgegevens vindt u onder elk persbericht.

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met:
Karin Giesen of Marijke Toorman
(Communicatie Regio Rivierenland)

e: info@regiorivierenland.nl
t: (0344) 63 85 55

Nieuwsarchief