Nieuws.jpg

Nieuws

16 december 2020

RMC Rivierenland organiseert met Werkzaak Rivierenland oriëntatiecafé voor jongeren

Toekomstcoaches Rivierenland 7.jpg

Tijdens de groepstraining van het oriëntatiecafé ontdekken jongeren welk werk of opleiding écht bij hen past. Werkzaak Rivierenland geeft deze groepstrainingen in samenwerking met het Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC Rivierenland). 

Wat is het oriëntatiecafé?
Het oriëntatiecafé helpt jongeren bij het maken van een vervolgstap richting werk of school. Jantien Jongepier van team RMC geeft de trainingen en is blij dat deze twee zaken aan bod komen: "Je ziet heel vaak dat jongeren niet weten wat ze willen. Dat is dan niet alleen met school of werk, maar juist allebei. Daarom valt dit samen in de trainingen om hen zo goed mogelijk te ondersteunen.’’ Jantien Jongepier geeft de trainingen samen met Daphne van den Ordel als externe trainer en Antoinette van Beek van Werkzaak Rivierenland.

Trainingen bij het oriëntatiecafé
Acht weken lang staan de trainingen in het teken om meer inzicht in jezelf te krijgen. De eerste vier weken gaan jongeren aan de slag met de theorie. Jantien Jongepier: ‘’We leren de jongeren om met tegenslagen om te gaan en zaken anders aan te pakken.’’ In de laatste vier weken is het de bedoeling dat de jongeren stages lopen bij bedrijven. ‘’Zo kunnen ze ontdekken of dit echt is wat ze willen. Het gaat er vooral om dat ze bevestiging krijgen dat dit de juiste stap is. Niet zozeer dat ze op die werkplek moeten gaan werken.’’

Meer zelfvertrouwen krijgen
Oud-deelnemer Boy Ruivenkamp (21) heeft de eerste trainingen gevolgd: ‘’Het oriëntatiecafé kon mij goed ondersteunen om te kijken waar ik graag wilde werken. Ik was namelijk nog zoekende in wat ik nou eigenlijk wilde.’’ Dit werd duidelijk tijdens de trainingen. Boy leerde over zichzelf en bloeide steeds meer op. Hij werd steeds zelfverzekerder en probeerde meer dingen uit. ‘’Ik zat altijd thuis en had de gedachte dat ik niet veel kon. Nu motiveer ik mezelf om iets uit te proberen en dat gaat gepaard met veel zekerheid.’’ Boy is uit zijn schulp gekropen en zit nu bij Itho Daalderop in Tiel op zijn plek. ‘’Twee dagen in de week werk ik daar onbetaald. Ik ben dat aan het opbouwen naar betaald werk.”
Dankzij het oriëntatiecafé merkt Boy dat hij veranderd is. ‘’Vroeger dacht ik dat ik voor altijd zou leven met een uitkering. Dankzij het oriëntatiecafé werk ik nu op een leuke plek, maar heb ik ook een doel voor ogen. In de toekomst zou ik namelijk graag iets in de muziek- en entertainmentwereld gaan doen.”

Het vervolg van het oriëntatiecafé
De pilot van het eerste oriëntatiecafé was succesvol. Van de acht jongeren zijn er drie gestart met betaald (gesubsidieerd) werk. Twee starten zijn er gestart met een opleiding. Eén iemand is gestart met SA en één iemand krijgt een onderzoek. Eind januari start er een nieuwe groep jongeren. Er is plek voor twaalf jongeren.

Meer informatie (over aanmelden) is te vinden op de nieuwspagina van Werkzaak Rivierenland. 

 

Contactgegevens

Contactgegevens vindt u onder elk persbericht.

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met:
Marijke Toorman
(Communicatie Regio Rivierenland)

e: mtoorman@regiorivierenland.nl
t: (0344) 63 85 55

 

Nieuwsarchief