Nieuws.jpg

Speerpunt Agribusiness Nieuws

29 januari 2020

Regionale voedselketen 'Puur Betuws' van start

logo_puur_betuws.jpg

Vanaf juli is het zover: dan kan iedereen - van consument tot speciaalzaak - eenvoudig via het online platform www.puurbetuws.nl Betuwse streekproducten leveren en kopen. De nieuwe regionale voedselketen in Rivierenland stimuleert lokale, duurzame producten en inclusieve werkgelegenheid.

Initiatiefnemers en bijdragen

Puur Betuws is een initiatief van coöperatie De Fruitmotor, Werkzaak Rivierenland, The Plant, Food Value en de Betuwse Fruitshop. Puur Betuws is een mooi voorbeeld van een initiatief waarmee invulling wordt gegeven aan het versterken van onze regionale agribusiness. Daarom kreeg dit project in 2018 een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds (RIF). Daarnaast is er ook steun van gemeenten uit Rivierenland en een POP3-subsidie van Europa en Provincie Gelderland.

Werkwijze van het platform

Aanbieders van regionale streekproducten zetten hun aanbod op het online platform Puur Betuws. En afnemers kunnen hier online bestellen. Het platform is bedoeld voor horecaondernemers, bedrijfsrestaurants, boerderijwinkels, speciaalzaken, supermarkten, consumenten, boeren, tuinders, telers en andere producenten. Puur Betuws werkt met de software van Food Value, waar in andere regio’s al volop mee wordt gewerkt.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verzamelen en distribueren de producten. Projectmanager Theo Niënhaus van Werkzaak Rivierenland: “Wij zien hier kansen voor werk voor inwoners van Rivierenland die moeilijk aan werk komen.” Werkzaak Rivierenland neemt de distributie van de producten op zich. Uiteraard met een elektrische auto en medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Streekproducten beter en makkelijker bij afnemers

Begin juli 2020 moet alles klaar zijn op www.puurbetuws.nl. Ook in de opstartfase blijft het projectteam actief. Het project wordt afgesloten na de pilotfase. Daarna gaat Puur Betuws op eigen kracht verder. Gerard Poldervaart (foto), onder meer eigenaar van de Betuwse Fruitshop in Geldermalsen, wordt het gezicht van het platform: “De Betuwe is bij veel mensen een begrip en er zijn al heel veel mooie, puur Betuwse streekproducten. Het online platform Puur Betuws haakt dankbaar aan bij de al goedlopende en bestaande lokale initiatieven zoals Lekker lokaal Rivierenland en Betuws Best. Puur Betuws biedt de producenten van streekproducten een platform om hun producten beter en makkelijker bij de consumenten en zakelijke afnemers te krijgen.”

Hilde Engels van coöperatie De Fruitmotor vult aan: “We signaleren bij consumenten en bedrijven, horeca en retailers een groeiende behoefte aan verantwoord en regionaal geproduceerd voedsel. Met verantwoord bedoelen we een goed en gezond product dat is geproduceerd met oog voor mens, dier en milieu. We willen een circulaire en inclusieve voedselketen opzetten.”

Kennismakingsbijeenkomsten voor regionale leveranciers en afnemers

Op 12 februari en op 2 maart organiseert Puur Betuws een kennismakingsbijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in het initiatief. De eerste bijeenkomst op 12 februari gaat vooral over de wensen van leveranciers (boeren, telers, tuinders, producenten van verwerkte streekproducten). De tweede bijeenkomst, op 2 maart richt zich meer op de professionele afnemers.

Locatie: Werkzaak Rivierenland, Poppenbouwing 18, 4191 NZ Geldermalsen (route). Tijd: 15:00 tot 17:00 uur

 

Nieuwsarchief