Nieuws.jpg

Persberichten Nieuwsarchief

13 januari 2020

Aanleg glasvezelnetwerk in Rivierenland van start

014rd_glasvezelnetwerk2020.jpg

Rivierenland, 13 januari 2020 - De aanleg van het glasvezelnetwerk in de regio Rivierenland gaat beginnen. De zeven betrokken gemeenten zijn Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Maandag 6 januari 2020 is de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. Nu dit een feit is en de contracten zijn getekend, kan er gestart worden met de aanleg. Dat gebeurde maandagochtend 13 januari met de plaatsing van het eerste POP-station (hoofdverdeelstation) in Altforst, gemeente West Maas en Waal. 

Selecta Infratechniek is de aannemer die het glasvezelnetwerk gaat aanleggen in opdracht van de zeven deelnemende gemeenten. Digitale Stad gaat het glasvezelnetwerk beheren namens UBRivierenland. De aanleg van het netwerk gebeurt in fasen. Selecta Infratechniek start met de aanleg van het hoofdtracé (de kabels in gemeentelijk grondgebied). In een volgend stadium worden de kabels vanaf de openbare weg naar de woning toegebracht om deze vervolgens binnen af te monteren. Het gaat in totaal om 8.880 adressen die aangesloten kunnen worden op het netwerk van de gemeenten. De eerste woningen kunnen naar verwachting in de zomer van 2020 al gebruik maken van supersnel internet. Het gehele project neemt ongeveer twee jaar in beslag.

Uniek project
De aanleg van het glasvezelnetwerk in de zeven gemeenten in de regio Rivierenland is een uniek project. Het is de eerste regio die als overheidsorganisatie een glasvezelnetwerk realiseert.

Om dit mogelijk te maken, is dit project in een afzonderlijke gemeenschappelijke regeling ondergebracht en is een uitvoeringsorganisatie opgericht. Deze regeling en organisatie zijn gebaseerd op goedkeuring van de Europese Commissie.

Snel en stabiel digitaal netwerk voor iedereen
De UBRivierenland wil dat niemand in de gemeenten achterblijft en alle bewoners zonder beperkingen toegang moet kunnen hebben tot alle digitale diensten. Veel bewoners in het buitengebied maken enkel nog gebruik van een koperen telefoonkabel. Een dergelijke verbinding biedt nu, en zeker ook in de toekomst, onvoldoende kwaliteit voor internet, tv en telefonie. Daarom leggen de zeven gemeenten gezamenlijk dit glasvezelnetwerk aan en blijven ook eigenaar.

Het glasvezelnetwerk wordt een open netwerk waarop alle providers in Nederland hun diensten kunnen aanbieden. Nu meedoen biedt inwoners veel voordelen: supersnel en stabiel internet, ook bij de huidige provider.

Waarom meedoen?
De deelnemende gemeenten willen zeker stellen dat iedereen in de regio toegang heeft tot snel internet. Het glasvezelnetwerk dat wordt aangelegd, is toekomstvast. Dit netwerk biedt een razendsnel en kwalitatief hoogstaande verbinding voor radio/tv, telefonie en internet. Meedoen is belangrijk, zeker met het oog op de toekomst. Steeds meer voorzieningen en diensten waar dagelijks gebruik van wordt gemaakt, zowel privé als zakelijk, gaan digitaal. Om te zorgen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen, gaan de gemeenten hun inwoners de komende periode actief benaderen.

Op dit moment heeft bijna 60 procent van de inwoners binnen het projectgebied zich ingeschreven voor een glasvezelverbinding van Digitale Stad. Inwoners binnen het projectgebied die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dit nog steeds doen via www.digitale-stad.nl/rivierenland.

 

UBRivierenland
De Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) is een initiatief van zeven samenwerkende gemeenten in de regio Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, West Betuwe, West Maas en Waal, Tiel en Zaltbommel. UBRivierenland is verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van een breedbandnetwerk in het buitengebied van deze gemeenten. De realisatie is in handen van Digitale Stad.

Voor meer informatie over het project:

https://ubrivierenland.nl/

https://digitale-stad.nl/rivierenland

 

FOTOBIJSCHRIFT

De aftrap werd gedaan door dhr. C.A.H. Zondag (voorzitter van de UBRivierenland), dhr. D. Wessels (directeur Delta Rijssen Glasvezelinvesteringen), dhr. S.A.M. Bos (wethouder gemeente West Maas en Waal) en dhr. Y. Dilek (Selecta Infratechniek B.V.).

Voor de redactie

Heeft u vragen over het project en/of de aftrap, dan kunt u contact opnemen met dhr. Stan Herms, secretaris/directeur UBR,  06 29 53 06 18 / sherms@regiorivierenland.nl

Contactgegevens


De contactgegevens betreffende het onderwerp in het persbericht vindt u onder elk persbericht.

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met:
Karin Giesen of Marijke Toorman
(Communicatie Regio Rivierenland)

e: info@regiorivierenland.nl
t: (0344) 63 85 55

Nieuwsarchief