Nieuws.jpg

Bestuur & Organisatie Nieuwsarchief

9 januari 2020

Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland opgericht, aanleg glasvezelnetwerk van start

glasvezel zonder tekst.jpg

De aanleg van het glasvezelnetwerk in regio Rivierenland gaat beginnen. De zeven deelnemende gemeenten zijn Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Zij hebben eind 2019 akkoord gegeven op het betreffende raadsvoorstel. Maandag 6 januari 2020 is de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. .  

Nu dit een feit is en de contracten voor de aanleg zijn getekend, kan er gestart worden met de aanleg. Maandag 13 januari geeft de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland, in samenwerking met Digitale Stad, de aftrap voor de aanleg met het plaatsen van het eerste POP-station voor het glasvezelnetwerk in de gemeente West Maas en Waal

Fasering van de aanleg
Selecta Infratechniek is de aannemer die het glasvezelnetwerk gaat aanleggen in opdracht van de zeven deelnemende gemeenten. Digitale Stad gaat het glasvezelnetwerk beheren namens de UBRivierenland.

De aanleg van het netwerk gebeurt in fasen. Selecta Infratechniek start met de aanleg van het hoofdtracé (de kabels in gemeentelijk grondgebied). In een volgend stadium worden de kabels vanaf de openbare weg naar de woning toegebracht om deze vervolgens binnen af te monteren.

Het gaat in totaal om 8.880 adressen die aangesloten kunnen worden op het netwerk van de gemeenten. De eerste woningen kunnen naar verwachting in de zomer van 2020 al gebruik maken van supersnel internet. Het gehele project neemt ongeveer twee jaar in beslag.

Snel en stabiel digitaal netwerk voor iedereen
Het glasvezelnetwerk wordt een open netwerk waarop alle providers in Nederland hun diensten kunnen aanbieden. Nu meedoen biedt inwoners veel voordelen: een voordelig, supersnel en stabiel internet, veelal bij de huidige provider.  Op dit moment heeft bijna 60 procent van de inwoners binnen het projectgebied zich ingeschreven voor een glasvezelverbinding. Inwoners binnen het projectgebied die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dit nog steeds doen via www.digitale-stad.nl/rivierenland.

Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBR)
De UBR is een initiatief van zeven samenwerkende gemeenten in de regio Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, West Betuwe, West Maas en Waal, Tiel en Zaltbommel. De UBR laat in opdracht het glasvezelnetwerk ontwerpen, aanleggen, beheren en onderhouden en is maar blijft 100 procent eigenaar van het netwerk.

De UBR is een Gemeenschappelijk Regeling. Het Algemeen Bestuur van de UBR is als volgt samengesteld:
Gemeente Culemborg M. Wichgers
Gemeente Maasdriel J.H.L.M. de Vreede
Gemeente Neder-Betuwe S.H.R. van Someren
Gemeente West Betuwe E. Goossens
Gemeente West Maas en Waal S.A.M. Bos
Gemeente Tiel B. Brink
Gemeente Zaltbommel C.A.H. Zondag

Het dagelijks bestuur bestaat uit mevr. M. Wichgers en dhr. E. Goossens, onder voorzitterschap van dhr. C.A.H. Zondag. Secretaris/directeur is dhr. S. Herms.

Meer informatie
https://ubrivierenland.nl 
https://digitale-stad.nl/rivierenland

 

Nieuwsarchief