Nieuws.jpg

Nieuwsarchief

11 december 2019

Team Sociale Recherche Regio Rivierenland blikt terug op resultaten 2019

Sociale Recherche_Regio Rivierenland.jpg

De sociaal rechercheurs van Regio Rivierenland presenteren in januari hun jaarverslag. Maar ze lichten nu al een tipje van de sluier met een korte vooruitblik. Dit is niet alleen interessant voor gemeenten en samenwerkingspartners, maar ook voor iedereen die weleens wil weten hoe de wereld van de sociale recherche er uitziet. Want hoewel dit team voornamelijk onder de radar opereert, is zijn financiële en maatschappelijke impact groot.

Uitkeringsfraude opsporen en aanpakken

Wie niet kan werken, heeft recht op een uitkering. Dat is goed geregeld in Nederland en wij betalen er allemaal aan mee. Maar van dit gemeenschapsgeld mag geen misbruik worden gemaakt. Dat is een aanslag op de rechtvaardigheid én op de gemeentekas. Team Sociale Recherche doet aan waarheidsvinding en spoort fraudezaken op, zoals zwartwerken, het verzwijgen van vermogen, woonfraude en zorgfraude. Ook wie onvolledige of onjuiste gegevens verstrekt om daar beter van te worden, pleegt fraude.

Profiteren van specialisme en schaalvoordelen

Het opsporen van fraude doet het team in opdracht van gemeenten en Werkzaak Rivierenland. De rechercheurs zorgen ervoor dat ten onrechte verstrekte uitkeringen worden beëindigd en/of teruggevorderd. Dit is specialistisch werk en vereist veel kennis en ervaring. De opdrachtgevers profiteren hiervan én van de schaalvoordelen die het team biedt. Een individuele gemeente behaalt deze doorgaans niet. “Gemeenten moeten zich ervan bewust zijn dat als zij zaken – om welke reden dan ook – niet melden bij de sociale recherche, zij veel geld laten liggen. Wat wij nu doen, kúnnen doen, is nog maar het topje van de ijsberg. Ik vind het belangrijk dat de Colleges van Burgemeester en Wethouders dit weten,” aldus het hoofd Intergemeentelijke Projectteams (IGP’s). Om daaraan gehoor te geven, verschaft Team Sociale Recherche in het jaarverslag meer inzicht in zijn werk, de resultaten en de vele kansen die gemeenten nog kunnen grijpen.

Ketenpartner in oplossen maatschappelijke problemen

Team Sociale Recherche Regio Rivierenland is een onmisbare partner in de ketensamenwerking en maakt ook verbindingen tussen de partners. Zodoende draagt hij bij aan het oplossen van maatschappelijk problemen die verdergaan dan het onderzoeken en oplossen van fraudezaken.


Net als onderstaande ‘sneak preview’ kunt u het jaarverslag 2019 binnenkort hier vinden.


Lees de korte vooruitblik!

(Klik op de afbeelding om te openen)

 

Team Sociale Recherche Regio Rivierenland: Rechtvaardig en verbindend

 

 

Contactgegevens

Binnenkort meer.

Nieuwsarchief