Nieuws.jpg

Persberichten Nieuwsarchief

1 juni 2012

Uitkeringsfraude in Geldermalsen opgespoord

Tiel, 1 juni 2012 - Het team Sociale Recherche Regio Rivierenland heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 41-jarige vrouw en haar 48-jarige (ex-)man beiden uit Geldermalsen. De vrouw ontving van 11-08-2010 tot en met 30 september 2011 ten onrechte een uitkering van de gemeente Geldermalsen. Tenlastelegging tegen vrouw is valsheid in geschrift, tegen de man heling.

De vrouw ontving vanaf juni 2010 een bijstandsuitkering en een Persoonsgebonden Budget voor hulp in de huishouding van de gemeente Geldermalsen. Uit onderzoek van het team Sociale Recherche Regio Rivierenland is gebleken, dat de vrouw en haar (ex)-man samenwoonden op haar adres. De man ontving een uitkering van een andere instantie.

Ook ontving de vrouw vanaf 2008 hulp bij het huishouden in de vorm van een Persoonsgebonden Budget op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor het Persoonsgebonden Budget is de vrouw verplicht om bewijsstukken te overleggen van de hulp bij het huishouden. De vrouw heeft hier niet aan voldaan. Uit het ingestelde onderzoek bleek, dat de vrouw het PGB niet gebruikte voor de huishoudelijke hulp, maar als extra inkomen. Derhalve wordt het aan haar betaalde PGB bedrag volledig teruggevorderd.

Ook beschikte de vrouw over een vrij nieuwe auto, die op een andere naam gezet was om de uitkering te kunnen behouden. Door toedoen van de vrouw en de man is de gemeente Geldermalsen benadeeld tot een bruto bedrag van ruim € 32.000,00. In dit onderzoek is door de gemeente Geldermalsen beslag gelegd op de auto van de vrouw. Na beslaglegging heeft een familielid van de vrouw een groot deel van de terugvordering betaald.

Het proces-verbaal is inmiddels naar de Officier van Justitie gezonden, die vervolgens over verdere vervolging zal beslissen.

Contactgegevens


De contactgegevens betreffende het onderwerp in het persbericht vindt u onder elk persbericht.

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met:
Karin Giesen of Marijke Toorman
(Communicatie Regio Rivierenland)

e: info@regiorivierenland.nl
t: (0344) 63 85 55

Nieuwsarchief