Nieuws.jpg

Nieuwsarchief

18 oktober 2016

Boerderij-Educatie in Rivierenland van meerwaarde voor scholen

Boerderij-educatie_voorlichting in stal.jpg

Wethouders, ambtenaren natuur-en milieueducatie, leerkrachten en betrokken burgers van Rivierenland kregen met hun gezin op zaterdag 15 oktober de gelegenheid om een agrarisch bedrijf van binnen te zien.

Boerderij-Educatie op een écht agrarisch bedrijf
Op het bedrijf van de familie Hakkert in Tricht ondervonden zij hoe leuk en leerzaam een boerderij-les is. De boerderij van de familie is één van de 30 bedrijven in onze regio waar Boerderij-Educatie Rivierenland les geeft aan Rivierenlandse leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Opgave Agribusiness en Samenleving

'Agribusiness en Samenleving' is een opgave binnen ons regionale uitvoeringsprogramma en deze middag sloot hier prachtig op aan. Agrarische bedrijven zijn zeer belangrijk, niet alleen voor onze regio, maar voor het hele land. Voor kinderen is een bezoek aan een agrarisch bedrijf in hun eigen omgeving een leerzaam uitstapje waarbij ze actief beleven waar ons dagelijks voedsel vandaan komt. Daarnaast leren ze over smaken en hun eigen gezondheid en over het natuur- landschaps- en waterbeheer rond een agrarisch bedrijf.Informatieve lunch en rondleidingen

De bezoekers maakten volop gebruik van de mogelijkheid om een rondleiding op het bedrijf van de familie Hakkert te krijgen in combinatie met een heerlijke boerenlunch. Deze bestond uiteraard grotendeels uit streekproducten: melk, eieren, pannenkoekenmeel en natuurlijk het fruit. Tijdens de lunch hoorden de bezoekers welke mogelijkheden er zijn om met een klas een boerderij in de omgeving van de school te bezoeken. Voor en na de lunch kon iedereen rondlopen op het bedrijf en zien wat een boerderij-les voor schoolkinderen inhoudt. Ook andere bedrijven uit de regio - die actief zijn op het vlak van boerderij-educatie - waren present en gaven een toelichting op de activiteiten zij zij op hun eigen bedrijf aanbieden. Op die manier kregen de bezoekers een mooi overzicht van wat zoals het aanbod is de regio als het gaat om rondleidingen, educatie en huisverkoop.Les op locatie heeft toegevoegde waarde
De uitdaging is nu om deze activiteit een groter aandeel binnen de omzet van multifunctionele landbouw te geven. Want in de praktijk blijkt het moeilijk om voldoende schoolklassen naar de bedrijven te krijgen; er komen namelijk veel projecten op scholen af. Dat les op locatie wel degelijk een toegevoegde waarde heeft voor leerkrachten en leerlingen, ondervonden de bezoekers aan de boerderij van de familie Hakkert. Het was een geslaagde dag en het is de verwachting dat veel bezoekers zullen terugkomen voor een tweede boerenlunch op 20 oktober.

Voor meer informatie: www.boerderijeducatierivierenland.nl

Contactgegevens

Binnenkort meer.

Nieuwsarchief