Welkom bij Regio Rivierenland
Welkom bij Regio Rivierenland
Welkom bij Regio Rivierenland
Welkom bij Regio Rivierenland

Alles over Regio Rivierenland

29 maart 2016

Team Inkoop realiseert samen met gemeenten succesvolle aanbesteding luchtfotografie

Ondertekening Luchtfotografie-overeenkomst_Regio Rivierenland_LR.jpg
Team Inkoop heeft ook dit jaar een Europese aanbesteding voor luchtfotografie succesvol afgewerkt. Het team zorgde ervoor dat er met de aanbesteding maar liefst € 345.000,- is bespaard en dat het voor de betrokken gemeentes makkelijker is geworden om luchtfoto’s aan te schaffen, met een gezamenlijke kwaliteit.

Het belang van luchtfoto’s voor gemeenten
Luchtfotografie is erg belangrijk voor gemeenten. Ze bieden een schat aan informatie over zaken die vanaf de grond niet zichtbaar zijn. De foto’s worden door bijna alle gemeentelijke afdelingen voor veel bedrijfsprocessen gebruikt, zoals de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), de WOZ, de afdelingen Openbare Ruimte, Vergunning/Handhaving en Ontwikkeling; zaken als illegale bouw, milieudelicten en nog veel meer zijn eenvoudig vanuit de lucht op te sporen. Geo-afdelingen gebruiken de nieuwste luchtfoto’s om kaarten te actualiseren.

Veel deelnemende gemeenten binnen én buiten regio
Team Inkoop nam deze aanbesteding voor de zesde keer voor zijn rekening. Het goede verloop in de vorige jaren is niet onopgemerkt gebleven; steeds meer gemeenten – ook buiten de regio – hebben zich aangesloten bij het traject. Deelnemende gemeenten zijn: Aalten, Almelo, Arnhem, Berkelland, Beuningen, Borne, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doesburg, Doetinchem, Druten, Enschede/Losser, Geldermalsen, Groesbeek, Hellendoorn, Hengelo, Heumen, Hof van Twente, Lingewaal, Lingewaard, Lochem, Maasdriel, Montferland, Neder-Betuwe, Neerijnen, Nijmegen, Noaberkracht (Tubbergen en Dinkelland), Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Over-Betuwe, Renkum, Rheden/Rozendaal, RID de Liemers, Rijssen-Holten, Tiel, Twenterand, Voorst, Wageningen, West Maas en Waal, Wijchen, Winterswijk, Zaltbommel en Zutphen. De opdracht werd gegund aan Aerodata Surveys Nederland uit Utrecht.

 (Deelnemende gemeenten, klik op afbeelding om te vergroten)

Snel werken dankzij goede samenwerking
Het was belangrijk om zo snel mogelijk te werken zodat de opdracht op tijd kan starten. Er moet namelijk gefotografeerd worden als de bomen nog geen blad dragen, de uiterwaarden moeten droog staan, er mag geen sneeuw liggen en het moet helder en onbewolkt zijn. Dit alles maakt dat er maar een korte tijd gevlogen kan worden op bepaalde hoogte met instemming van vluchtleidingen. Dankzij de goede samenwerking en de beperkte grootte van de werkgroep kon het aanbestedingsproces snel worden doorlopen. De groep bestond uit een vertegenwoordiger van Team Inkoop en materiedeskundigen van de gemeenten Tiel, Nijmegen en Montferland.

Circa 12% van Nederland gefotografeerd
De aanbesteding was in twee percelen opgesplitst. Het eerste perceel betrof het Gelders Rivierengebied met de gemeentes aan de noordzijde van de Rijn, de zuidoostzijde van de Veluwe en de Achterhoek. Het totale gebied is 3.684 km2 groot. Het tweede perceel betrof het gebied Twente, dat 1.336 km2 groot is. Het totaal van 5.020 km2 betreft circa 12% van Nederland.

Resultaat aanbesteding: besparing en gezamenlijke kwaliteit
Met deze aanbesteding is € 345.000,- bespaard voor de gehele contractperiode (1 jaar, met mogelijkheid tot verlenging). De gemeenten die niet bij Regio Rivierenland horen, betalen voor deelname aan het traject, waardoor ook kosten bespaard worden. Deze besparing komt ten goede aan alle deelnemende gemeenten. Niet alleen de kostenbesparing is een belangrijk resultaat, maar ook het feit dat het voor de betrokken gemeentes makkelijker is geworden om luchtfoto’s aan te schaffen, met een gezamenlijke kwaliteit.

Gezien deze resultaten en het groeiend aantal deelnemers per jaar is duidelijk dat dit met recht een voorbeeldtraject genoemd mag worden.

Foto: Adrie de Jong (links) van de gemeente Tiel (Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe) en Fred Hagman van Aerodata Surveys Nederland ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst voor luchtfotografie.

FruitDelta RivierenlandGemeente BurenGemeente CulemborgGemeente MaasdrielGemeente Neder-BetuweGemeente West-BetuweGemeente West Maas en WaalGemeente TielGemeente Zaltbommel
Bestuur en Organisatie
Perenbloesem-1500x430-1-1024x294.jpg
Ook in 2022 zetten we ons graag samen met u in voor een brede welvaart voor de inwoners en bedrijven in onze regio.  Alhoewel...
Projecten
pexels-photo-10423770.jpeg
RES FruitDelta Rivierenland start dit jaar met een Innovatieversneller om de ontwikkeling van duurzame innovaties van...
CG Dienstverlening
pexels-cedric-fauntleroy-8154421.jpg
1 januari 2022 gaat de nieuwe wet Inburgering in. Het doel van deze wet is dat alle statushouders en gezinsmigranten...
Speerpunt Economie en Logistiek
Logistieke Roadshow2.jpg
Sinds 27 september reist de Logistieke Roadshow door de regio’s Nijmegen, Rivierenland en Achterhoek-Liemers om leerlingen van...
Speerpunt Agribusiness
Voedselbos Betuwewind.jpg
Vanuit de tweede aanvraagronde van het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van Fruitdelta Rivierenland van 2021 ontvangen twaalf...
Speerpunt Recreatie en Toerisme
Routenetwerk Rivierenland nieuw2.jpeg
De recreant die fietst, wandelt, vaart of paardrijdt in een van de gemeenten van het Rivierengebied gaat volgend jaar zeker...

Vergaderagenda


Dossiers van Regio Rivierenland

Direct naar:

Bijwonen vergaderingen

De vergaderingen van het Algemeen Bestuur (AB) zijn openbaar. Momenteel zijn deze vergaderingen alleen digitaal te volgen via Teams. De Teams-link vindt u bovenaan de betreffende agenda van de AB-vergadering. U komt eenvoudig in de vergaderagenda via de knop 'Klik hier voor alle vergaderingen' hierboven.