Nieuws.jpg

Bestuur & Organisatie Nieuwsarchief

21 oktober 2015

Regio Rivierenland op Open Days in Brussel

Workshop.jpg
Op 13 en 14 oktober bezocht een delegatie van Regio Rivierenland de 13e editie van de European Week of Regions en Cities tijdens de Open Days in Brussel, georganiseerd door de Europese Commissie. Belangrijke thema’s waarop wij aanhaakten, waren Duurzaamheid en Agribusiness.

Ontmoetingen met andere regio’s
De Open Days brachten ons interessante ontmoetingen. Zo spraken wij de delegatie van Regio Noord-Veluwe. Deze regio lijkt erg op die van ons en kan een interessante partner zijn bij recreatieve projecten. We hebben afspraken gemaakt om verbinding te verkennen tussen onze speerpunten en de strategische agenda van Noord-Veluwe. Tijdens de netwerkborrel van Oost-Nederland (georganiseerd door de provincies Gelderland en Overijssel) ontmoetten we veel bestuurlijke collega's en spraken onze bestuurders alle gedeputeerden.


Ambitieprogramma

Het Ambitieprogramma voor de drie Speerpunten stond op de agenda tijdens ons gesprek met gedeputeerde Josan Meijers (foto hierboven) van de provincie Gelderland en Peter Papegaaij, ook van de provincie Gelderland. We spraken onder meer over de aanpak om in aanmerking te komen voor Europese subsidies en hoe we de provinciale vertegenwoordiging in Brussel hiervoor kunnen aanwenden.

In gesprek met Europarlementariër over Agribusiness

Tijdens een persoonlijk gesprek met Europarlementariër Jan Huitema spraken wij over Agribusiness - één van onze drie Speerpunten - en de wijze waarop Europa hierin opereert als het gaat om schaalvergroting, innovatie, voedselveiligheid, etc. Hij heeft ons contacten aan de hand gedaan waarmee we de verbinding kunnen zoeken met Süd Tirol; een regio als de onze die al veel verder is in het verbinden van Fruit, Logistiek en Toerisme.

Overhandiging boek ‘De Toekomst van het Platteland’

Onze voorzitter overhandigde de heer Huitema het zeer lezenswaardige boekje van Shah Sheikkariem en Adjiedj Bakas: ‘De Toekomst van het Platteland’. Hierin worden de ontwikkelingen in onze Regio Rivierenland regelmatig aangehaald bij de trends die beide heren zien voor de revitalisering van het platteland. Ook ons project Breedband heeft een prominente plek in het boekje gekregen.

Internationale workshops
Tijdens diverse internationale workshops deden we waardevolle kennis en contacten op. We namen deel aan:
1. Interregional Cooperation on Smart Specialisation
2. How can local projects benefit from the Juncker Plan?
3. Kennismaking met mogelijke Europese partners voor Interreg-projecten op het gebied van Low Carbon en Environment Efficiency


Ook een workshop in het Huis van de Provincies over circulaire economie stond op het programma. Hierover werden we bijgepraat door Bas Eickhout (Europarlementariër en lid van de milieucommissie) en Robert Schröder (beleidsadviseur bij de Europese Commissie voor Onderzoek en Innovatie). Het thema Circulaire Economie is iets waarin wij als Regio Rivierenland ook een rol kunnen gaan spelen bij de uitwerking van onze drie Speerpunten. Als we hierop weten aan te haken, zijn er diverse subsidies waarop we aanspraak zouden kunnen maken als we de verbinding met ander regio's kunnen maken.

 Succesvol bezoek


Terugkijkend is het een zeer succesvol bezoek geweest. Met de kennis en de nieuwe contacten die wij hebben opgedaan, kunnen wij verder bouwen aan een ijzersterke regio!


(Een deel van de delegatie: Roland van Schelven, Ilona van Wamel en Kees Zondag)

 

Nieuwsarchief